Danas ću vam pokušati dati precizne informacije o Efedrinu, jednom od najpopularnijih i najtraženijih biljnih proizvoda za mršavljenje. Korištenje ovog biljnog dodatka datira iz davnina kada se koristio u liječenju nekih zdravstvenih problema dišnih putova, prvenstveno u Kini. Prije nekih 30 godina potražnja za suplementima ove vrste eksplodirala je, jer se iz različitih studija saznalo da se može učinkovito koristiti u smanjenju težine, ali i u povećanju energije. Riječi će biti o efedrinu.

Nažalost, nakon nekoliko godina općeg prihvaćanja u široj populaciji, čak i među sportašima, ozbiljne studije ukazale su na moguću povezanost efedrina koji se koristi sa smrću nekih ljudi, čak i sportaša. Nakon toga, efedrin i slične tvari zabranjeni su za uporabu. Ovdje ću pokušati dati odgovore na najvažnija pitanja: što je efedrin, je li ovaj dodatak toliko opasan po zdravlje, kako utječe na topljenje masti u tijelu, postoje li dobre i legalne tablete kao alternativa efedrinu.

Što je zapravo efedrin?

Ephedra sinica prirodno je rasprostranjena u nekim dijelovima Azije. Poznata i kao ma huang, godinama se koristi u tradicionalnoj medicini, prvenstveno u Kini. Najkorićeniji je bio čaj koji se dobijao iz biljke ma huang. U posljednjim desetljećima XX stoljeća počela se upotrebljavati širom svijeta, najčešće u sljedećim oblicima:

Ekstrakt dobiven iz biljke ma huang obično se stavljao u kapsulu, pa mnogi dodaci prehrani ga koriste. Također, biljka se koristila i kao napitak. Naime, deset minuta namočenog u vodi dalo bi izuzetno kvalitetan čaj gorkog okusa, koji se može ublažiti dodavanjem nekih zaslađivača po vašem izboru.

Efedrin kemijska formula

Efedrin je najpopularniji suplement u obliku kapsule koji se dobija iz biljke Ephedra sinica, a zasnovan je na supstanci Ephedrin po kojoj je i nazvan. Ovdje vam ne bih govorio o kemijskom sastavu, niti o svim medicinskim tretmanima u kojima se koristio kao terapija. Ono što je važno je da je efedrin prva tvar biljnog podrijetla koju je američka FDA zabranila još 2003. godine. Do tada se mogao nabaviti legalno, bez recepta, a naširoko se koristio kao stimulans u procesu mršavljenja.

Mnoge kliničke studije su dokazale da Efedrin stimulira metabolizam i uvećava korišćenje masti, čime efikasno uzrokuje mršavljenje. Također, ova supstanca djeluje izravno na povećanje razine energije nije upitan.

Efedrin kapi za nos

Efedrin kapi za nos stekle su popularnost kao izvrsno rješenje u liječenju začepljenja nosa uzrokovane prehladom ili gripom. Efedrin hidroklorid je aktivan sastojak ovih kapi. Blagotvorno djeluju na krvne žile u nosu koje su se proširile zbog prehlade. grip i prehlada uzrokuju različite zdravstevne tegobe a neke od njih su začepljen nos, kihanje, bolovi, glavobolja, ili kašalj. Ako se na vrijeme tretira efedrin kapima za nos, dakle u početnoj fazi, ova stanja se mogu dosta ublažiti i skratiti. Kapi se ne preporučuju za djecu mlađu od 12 godina.

Koje su blagodati efedrina

Tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća provedena su mnoga istraživanja koja su pokazala neke nesumnjive blagodati biljke ephedra sinica. Mnogi su dokazi učinili da dodaci na bazi Ephedra postanu vrlo popularni u zajednicama fitnesa i bodybuildinga.

Što se tiče gubitka kilograma, naglasak mora biti na zdravoj prehrani i adekvatnom programu vježbanja. Međutim, mnogi dodaci pokazali su svoj učinak na ovom području. Tako je jedna od studija pokazala stvarni gubitak kilograma uz pomoć efedrina. Ovdje se radi o sposobnosti gubitka kilograma i zadržavanju ostvarenih rezultata sljedeća četiri mjeseca. Korisnici bi uzimali efedrin u ciklusu od mjesec dana, a zatim bi napravili pauzu i tako uspjeli smršavjeti u dužem vremenskom razdoblju, tj. sve dok su ponavljali cikluse s efedrinom.

Znanstvene analize također su dokazale da dodaci značajno ubrzavaju metabolizam korisnika. To nadalje dovodi do sagorijevanja nakupljene tjelesne masnoće i upotrebe više kalorija nego što je normalno. Efedrin potiče izravnu upotrebu tjelesne masti kao goriva, pa za nastavak ovog postupka nije potreban dodatni unos efedrina.

Neke su analize također pokazale da efedra može značajno povećati energiju, što može ozbiljno pridonijeti dodatnom sagorijevanju masti. Kako imate više energije, bit ćete sve aktivniji, a to dalje dovodi do potrošnje nakupljenih masnoća. Efedrin, koji je najpoznatiji suplement Erhedra sinica biljke, je dobio veliku ulogu među sportašima kao pojačivač energije.

Primjeri istraživanja učinka efedrina na mršavljenje: Jedno od istraživanja Efedrina je pokazalo zanimljivu stvar. Naime, u razdoblju od samo 24h korisnici Efedrina su sagorevali čak 4% više težine, nego li osobe koji su imale placebo; Druga znanstvena analiza imala je za cilj otkriti kako efedrin, aspirin i kofein djeluju zajedno. I nedvosmisleno je zaključeno da je njihov potencijal za sagorijevanje masti vrlo dobar. Također, potvrđen je pozitivan utjecaj na prevladavanje pretilosti; Naravno, bilo je mnogo studija čiji je cilj kvantificirati količinu kilograma u različitim skupinama korisnika. Stoga je jedno istraživanje pokazalo da su korisnici efedrina mjesečno izgubili približno 3 kg više od korisnika placeba.

Efedrin tablete su opasan? Koje nuspojave mogu izazvati?

Iz dosad rečenog, jasno vam je da je efedrin svoju popularnost temeljio na istinitim činjenicama o svojoj učinkovitosti. Brojne su znanstvene analize, izvještaji i istraživanja koja su potvrdila neki aspekt učinkovitosti. Tada se postavlja logično pitanje, zašto je nakon potvrđivanja rezultata u procesu mršavljenja, ali i povećanja energije došlo do točke da je efedrinu zabranjena uporaba.

Unatoč znanstveno dokazanim učincima efedrina na sagorijevanje tjelesne masnoće i povećanje energije, nije trebalo dugo da počnu stizati izvještaji o onim drugim negativnim zdravstvenim učincima. Od svih uočenih nuspojava, ove su bile najčešće:

Bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje
Glavobolja i vrtoglavica
Umor i tremor

Međutim, bilo je puno ozbiljnijih posljedica po ljudsko zdravlje, kao što su:

hipertenzija, visoki krvni tlak
ubrzan rad srca i lupanje srca
česti napadi
čak i smrt

A ove mnogo ozbiljnije nuspojave u osnovi su razlog zašto je FDA stavio Efedrin na popis nedozvoljenih supstanci.

Od 2004. godine nije moguće pronaći efedrin u internetskim trgovinama. Siguran sam da ste naišli na neke proizvode za koje se tvrdi da sadrže efedrin, ali to zaista nije istina. Ni slične tvari ne postoje na tržištu. Teške zdravstvene posljedice koje je efedrin prouzročio nekim korisnicima bili su opravdan razlog da ga se potpuno ukine.

Alternative efedrina dostupne na tržištu

Puno je pretilih ljudi. Mnogi od njih imaju želju da izgube višak kilograma. Pojava efedrina bila je spas za neke od njih, ali ne i mali broj onih koji su imali ozbiljnije zdravstvene probleme zbog uzimanja te supstance. Zbog velikog broja priča o mršavljenju, efedrin je i danas traženi proizvod na tržištu. Neki ga koriste i reklamiraju svoje proizvode kao iste ili vrlo slične efedrinu, što nije moguće.

Homer Simpson vježba

Pratite što kupujete. Jednostavno ću vam reći da pogledate članke o svim proizvodima za mršavljenje koje možete pronaći na našoj web stranici, pa odlučite sami.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.