Mali savjeti za skidanje posljednjeg viška kilograma

Došlo nam je ljeto i sigurno vas interesira koji su to posljednji koraci koje biste mogli poduzeti kako bi spremili svoje tijelo za novi bikini. Iako cijele godine težimo tome da imamo zdravo i vitko tijelo, često nam onih 5-6 upornih kilograma budu najveći problem. Sama pomisao da skrivamo svoje tijelo tijekom ljetnjih mjeseci, zgog tih 5-6 kg viška, mora nas dodatno motivirati da uložimo posljednji atom snage da ostvarimo željeni izgled. Nekoliko promjena u prehrani će vam ozbiljno pomoći da se riješite viška kalorija. To je jedini put da uklonite i te uporne, dosadne kilograme. Također, ne trebate se odreći obroka i ne trebate gladovati. Najvjerojatnije da nije potrebno u korienu promjeniti vašu prehranu, ali niz malih promjena bi trebalo da vas riješe viška kilograma.

Izbegavajte konzumirati kalorije kroz napitke

Mnoga istraživanja su jasno pokazala da nas kalorije unešene kroz tečnost ne zadovoljavaju jednako kao kalorije dobivene kroz čvrstu hranu. Od najobičnijih voćnih sokova, gaziranih napitaka pa recimo do hladne nes kafe, iako daju određene kaloriji, ti napici nam ne namiruju potrebu za hranljivim sastojcima. Ovdje treba spomenuti i alkoholna pića. Naime, alkoholna pića daju oko 7 kalorija po gramu. Za usporedbu, bjelančevine i ugljeni hidrati daju manje kalorija po gramu, oko 4 kalorije. Masnoće daju više, oko 9 kalorija po gramu. Ako se želite odreći viška kilograma, alkoholna pića u noćne sate, kao i pivo sa prijateljima uz roštilj će vam dodati suvišne kalorije koje će vam onemogućiti da ostvarite svoj cilj.

Umanjite unos kolače i drugih slastica

Većina nas voli da pojede nešto slatko nakon obroka, nekima je to postao ritual. Bitno je da razmislite da narednih par mjeseci izbacite ili umanjite unos slastica. Uvjek možete pronaći dobru zamjenu, te ako poželite nešto slatko, odaberite svježe voće, možda šalicu pudinga bez šećera ili neku drugu alternativu sa što manje kalorija. Za lijepu gozbu sa minimumom kalorija naći ćete mnogo recepata za čarobne kolače.

Ostaci na tanjuru su OK

Najčešće smo od malih nogu nekako učeni da očistimo svoj tanjur tj. pojedemo sve što nam je dato na tanjuru. Ali vjerujete da neka od ovih starih pravila treba prekršiti. Ne treba se pridržavati ovog pravila jer je potpuno kontra od onoga što nam kaže naše tijelo. Često nam se desi da se zasitimo ali da intuitivno pojedemo sve iz tanjura. Probajmo svaki put ostaviti neki zalogaj u tanjuru. To je u svakom obroku nekoliko kalorija manje. Vrlo jednostavan način da ne dodajete nepotrebne kalorije u svoje tijelo. Svakoga dana u svakom obroko po samo tri ili četiri zalogaja će značiti mnogo kad se budu zbrojile. To će sigurno dovesti do uspjeha u procesu mršavljenja.

Pametno s’ užinom

Hrvatska jje postala jedna od nacije gde se stalno nešto jede, gricka, užina. Koristi se svaka prilika za neki zalogaj neovisno o tome da li osjećamo glad ili ne. Televizija i računar su postali stimulans za grickanje. Grickalice svakako da mogu biti dobra zamjena za cijele obroke, ali ako ih konzumiramo tek tako između obroka i iz neke navike onda grickalice postaju dodatni izvor nepotrebnih kalorija. Za izbalansiranu ishranu je neophodno svesti grickalice na minimum. Ako najčešći unos kroz užinu iznosi oko 250 kalorija, bilo bi fantastično ako smanjite bar za 100 kalorija. To bi bilo čak 700 kalorija tjedno manje. Ako užinate više od jednom tjekom dana, onda ovo umanjenje kalorija na tjednom nivou ima bar veliku razinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.