Velika dilema za početnike, ali i za mnoge koji se godinama bave nekim sportom: Kada je najbolje vrijeme vježbanja? Je li ujutro odmah nakon buđenja, biste li trebali vježbati natašte? Je li dobro vježbati usred dana, recimo nakon posla? Ili je ipak najbolje vrijeme za trening navečer, nakon svih odrađenih obaveza?

Jutarnji trening – prednosti i nedostatci

Svjedočila sam mnogim razgovorima, na temu da li je bolje vježbati ujutro i navečer, na kojima nikada nije donesen jednostavan zaključak. Osobno sam uvijek bila netko tko je aktivan navečer. Sama pomisao na rad ujutro izluđivala me.

Tijekom ljeta 2019. doslovno sam se prisilila vježbati odmah nakon buđenja nekih deset dana. Igrom slučaja, samo sam ujutro mogla odvojiti dovoljno vremena za vježbanje. Moram priznati da sam se zaljubila u takav režim. Ostala sam večernji tip žene, ništa se nije promijenilo osim moje vježbe. Pokušat ću objasniti. Još uvijek nikome ne mogu reći koje je idealno vrijeme za vježbanje, ali nema sumnje da jutarnja tjelovježba ima brojne prednosti. Posebno je pitanje možete li uskladiti svoj dnevni raspored i kakav će utjecaj imati prebacivanje treninga s večeri na neko jutarnje vrijeme.

Koliko god tvrdili da niste ljubitelj jutarnjih aktivnosti, pokušajte sagledati sve aspekte ovog važnog problema i barem pokušajte u jednom trenutku isprobati način jutarnje tjelovježbe.

Kada je najbolje vježbati? Jutro ili veče? Koji je vaš izbor?

Prednosti jutarnjeg treninga

Jutro je doba dana koje može biti užasna. Zvuk alarma izvlači nas iz toplog kreveta i slatkog sna i može dovesti do ne baš lijepog raspoloženja. Obično smo svjesni svog raspoloženja i nije pametno samo pokušavati izaći iz njega.

U usporedbi s večernjim, osobe koje vježbaju ujutru imaju očite prednosti. Ne radi se samo o dobrom stanju i zdravlju, već i o poboljšanju svakodnevne rutine vašeg života. Jutarnji trening omogućit će vam da bolje iskoristite dan i donijeti vam dodatnu energiju za uspjeh.

Jutarnja tjelovježba pomoći će vam da poboljšate metabolizam. Metabolizam je ukupna količina energije koju tijelo troši tijekom dana. Jednostavno rečeno, više aktivnosti tijekom dana zahtijeva više energije, što znači da je vaš metabolizam veći. U mirovanju se troši manje energije. Vježbanje tijekom prvih sati dana podići će razinu aktivnosti na početku dana, što povećava vaš metabolizam, ali i sagorijeva više masti kako biste dobili energiju. Ovdje treba odmah naglasiti da je odabir vježbi od velike važnosti. Ako ste odabrali pravi program, nakon jutarnje tjelovježbe imat ćete osjećaj sagorijevanja masti tijekom cijelog dana. Vježbanje natašte dodati će poticaj za povećanje metabolizma i kvalitetnu potrošnju energije tijekom dana.

Vježbanje u jutarnjim satima povećat će razinu energije. Umjesto rituala ispijanja kave za buđenje i dobivanje potrebne energije, iznenadit ćete se kako će ujutro vježbanje utjecati na vaše tijelo. Također, vaš fokus i mentalne sposobnosti bit će značajno poboljšani tijekom dana. Dakle, osim što ćete se probuditi i imati više energije, vaša učinkovitost i produktivnost ići će na višu razinu. Aktivno jutro donijet će vam aktivniji dan.

Postat ćete puno discipliniraniji i dosljedniji sebi, kad dan krenete sa treningom. Vježba u poslijepodnevnim satima često će se preskočiti, odgoditi ili skratiti jer ćete slučajno zakasniti s posla ili će vas prijatelji najaviti ili ćete nekoga posjetiti. To dovodi do nepoštivanja plana treninga i uzrokuje nedisciplinu i lošije rezultate. Ako vježbate ujutro, sve to nije moguće. Jednostavno postoji mnogo stvari u kojima uživate navečer i tada trening gubi na značaju. Tijekom razdoblja kad sam vježbala navečer, često sam se osjećala preumorno i motivacija za vježbanje bila mi je na nižoj razini. Jedino što je bitno ujutro je da ste dobro spavali. Puni ste energije i vaš je trening maksimalno učinkovit. Ujutro nemate drugih prioriteta i trening će brzo postati rutina. Stavljajući trening ujutro, stavljate puni fokus i odlučnost samo na svoje vježbe.

Na kraju treninga, a tek na početku dana, imat ćete osjećaj da ste uspješno riješili jedan dnevni cilj. Ostavljanjem treninga za večer, imat ćete jednu obavezu na čekanju za vas tijekom cijelog dana. Tjelesna aktivnost ujutro i ispunjenje cilja potaknut će lučenje endorfina, što dodatno utječe na to da se osjećate sretni tijekom dana.

Duljina i kvaliteta sna bit će bolji ako vježbate ujutro. Vježbanje ujutro čim ustanete dugoročno će vam omogućiti bolji san. Tijekom vježbanja oslobađaju se kortizon i adrenalin. Omogućuju tijelu da se probudi i ostane budno. To je svakako važno ako to postignete rano ujutro, jer donosi energiju, a omogućuje vam i lakše zaspanje na kraju dana. U suprotnom, ako tijelo primi ove hormone kasno navečer, jednostavno će zbuniti tijelo svojim signalima i imat će loš učinak.

Moj jutarnji ritual

To bi bile samo neke od prednosti jutarnjeg treninga, ali nadam se da shvaćate da ćete dobiti više ako vježbate ujutro. Možda će vam biti samo malo lakše ranije se probuditi i započeti svoj trening. Vjerujte da nakon nekoliko dana to postaje navika. Dobra i zdrava navika.

Znam da će mnogi od vas na sve ovo reći da mrze rano ustajati i odmah vježbati. Stoga ću isprobati nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odlučite drugačije.

Jutarnji ritual vježbanja

Morat ćete se probuditi ranije. Dajte si nekoliko dana i vidjet ćete da ste u ovakvom režimu. I da, osjećat ćete dobru energiju odmah nakon vježbanja, koje će trajati cijeli dan.

Skratite trening. Ne trebate ustajati dva sata ranije. Neka vaš trening bude kraći, ali i eksplozivniji, s većim intenzitetom. Tijekom cijelog treninga osjetit ćete koncentraciju i napetost, a zbog jačeg intenziteta sagorjet ćete višak masnoće.

Prehrana je od velikog značaja za postizanje ciljeva. Sav vaš trud bit će uzaludan ako ne optimizirate prehranu. Jedite zdravo s dovoljno proteina, zdravih masti i ugljikohidrata, tako da imate dovoljno energije za cijeli dan. Tek tada ćete postići svoje ciljeve. Važno je i pitanje da li jesti ujutro prije treninga. I koliko god se činilo da vježbanje natašte ima neke prednosti, ja sam ipak za doručak prije treninga, zbog stabilizacije šećera u krvi. Rješenje je u laganom obroku prije treninga, što bi vam dalo dovoljno energije za dobro obavljanje vježbi. Mala količina proteina i ugljenih hidrata će omogućiti mišićima da odrade trening. Zato je moj prijedlog da do 30 minuta prije treninga uzmete par kriški jabuke s maslacem od kikirikija ili smoothiejem od borovnica, malina i banana, ili najjednostavnije s proteinskom pločicom.

Malo je ljudi koji će za sebe reći da su oduvijek bili jutarnji tip. Ne, to je nešto na što se naviknuti i steći kao jedna od važnijih dnevnih rutina. Stvaranje zdrave jutarnje rutine značajno će poboljšati vaš dan. Neću vam predlagati točno vrijeme ustajanja, niti početak treninga, važno je da pronađete pravo vrijeme koje vam odgovara. Pokušajte deset dana, pogledajte kako se osjećate, a zatim donesite odluku koja će odgovarati vama i vašem tijelu. Vrijeme treninga je važno pitanje kome trebate posvetiti dovoljno pažnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.