Nije neuobičajeno da osoba želi izgubiti masnoću koja se nakupila u području nogu. Da bi se postigao ovaj cilj, potrebna je učinkovita i kontinuirana kombinacija specijaliziranih vježbi i općih promjena koje su dosta povezane s prehranom. Svatko od nas ima masnoću na nogama, međutim količina ove masti kod nekih je ljudi daleko veća od optimalne. Mnogo smo puta rekli da nije moguće fokusirati mršavljenje samo na jedan dio našeg tijela, ali svakako postoje učinkovite vježbe koje mogu tonusirati i ojačati mišiće u ovom dijelu tijela. Istodobno će se dogoditi da se ukupna količina masti smanji, pa je potrebno pronaći optimalnu kombinaciju.

Kako smršaviti u nogama

Upravo smo u ovom tekstu pokušali pomoći svima onima koji se pitaju kako smršaviti u nogama.

Vježbe moraju biti dio procesa mršavljenja

Napominjemo da je vježba najbolji način za smanjenje tjelesne masti u kojem dijelu tijela da su. Dakle, to se odnosi i na noge.
Jedno je istraživanje pokazalo da je, iako su tijekom tri mjeseca vježbanja korištene samo noge, ponavljajući 1000 pritisaka samo na jednu nogu, smanjenje tjelesne masti bilo očito na cijelom tijelu.
Miks treninga snage i aerobnih vježbi obično se predlaže kao najučinkovitija kombinacija.

Kako smršaviti u nogama treningom snage

Trening snage znači izvođenje vježbi koje će potaknuti povećanje tjelesne snage i izdržljivost mišića. Utezi i trake za otpor najčešće se koriste u sklopu treninga.
Preporučujemo izvođenje do 10 vježbi za nekoliko zglobova ne više od tri puta tjedno. Istovremeno se opterećuje više mišića, sagorijeva se mnogo kalorija i uspješno se gube kilogrami.
Vježbe koje zaista mogu pomoći u toniziranju mišića i definiranju mišića u području nogu su, na primjer: čučnjevi, mrtvo dizanje, pritisci nogu ili tzv. kovrče na koljenima.

Nadalje, preporučuje se kardio trening s povećanjem otkucaja srca i ubrzanim disanjem takozvani aerobni trening. Ovdje se misli na sljedeće aktivnosti:
– trčanje
– biciklizam
– plivanje i ronjenje
– pješačenje
– hodanje
– ples

Jedno je istraživanje pokazalo da sprintanje ima iznimno blagotvoran učinak na smanjenje tjelesne masti. To se posebno odnosi na mlađe ljude, koji su ovaj način vježbanja primijenili nekoliko puta tjedno.

Apsolutno je moguće smjenjivati vježbe kontinuirano sličnim tempom ili mijenjati niski i visoki tempo. Osim što primjenom takvih vježbi potiče smanjenje tjelesne masti, one djelotvorno utječu na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava.

Promjene u prehrani

Zdrava prehrana za mršavljenje

Ne postoji posebna dijeta koja će smanjiti masnoće samo na nogama. Ovdje je općenito da moramo sagorjeti više kalorija nego što unesemo putem prehrane. Naglasak je na zdravoj prehrani koja je puna voća i povrća. Općenito se preporučuje sljedeća dijeta:

  • veliki izbor povrća i voća
  • kruh od cjelovitih žitarica
  • integralne žitarice i smeđa riža
  • hrana bogata proteinima (orasi, grah, nemasno meso, razne vrste sjemenki, jaja)
  • maslinovo ulje i druga zdravija ulja

Uz sve to, potrebno je konzumirati hranu bogatu vlaknima, jer se probavlja puno duže i stvara osjećaj sitosti. Može pomoći pri mršavljenju.

Smanjite konzumaciju alkohola

Konzumiranje alkoholnih pića može potaknuti pretilost zbog povećanog unosa kalorija bez ikakve nutritivne vrijednosti. Uz konzumaciju većih količina alkohola dolazi i odabir potpuno nezdrave hrane i prejedanje.
Svi se slažu da je potrebno smanjiti unos alkoholnih pića na umjerene količine, kako bi se smanjio utjecaj na stvaranje tjelesne masti.

Kontrolirajte svoj stres

Stres na mnoge načine negativno utječe na ljudsko zdravlje. Samo jedan od ovih negativnih aspekata odnosi se na povećan apetit i prekomjerno debljanje. Mnoga su istraživanja provedena s namjerom da se ispita povećana razina stresa zbog pretilosti, a potvrđeno je i da su pojedinci koji su tijekom razdoblja istraživanja izrazili veću razinu stresa dobili više kilograma.
Postoji mnogo načina za smanjenje stresa, a s vremenom se moramo naučiti boriti da stres bude što manji. Savjetujemo vam da naučite meditirati i koristiti vježbe opuštanja.

Loš san ima utjecaj na pretilost

Još jedan faktor koji negativno utječe na cjelokupno zdravlje je nedostatak sna. To vrijedi i za dobivanje prekomjerne težine. Loš san negativno utječe na pretilnost.
Ova korelacija potiče činjenicu da nedostatak sna izuzetno loše utječe na regulaciju mnogih hormona. Neki od ovih hormona imaju izravan učinak na povećanje apetita, što očito može uzrokovati pretilost.
Savjet je učiniti sve kako biste imali optimalan san. Ako govorimo o brojkama, to bi značilo da definitivno imate 7 do 9 sati kvalitetnog sna.

Kako smršaviti u nogama – koja su rješenja?

Liposukcija je jedno od najpopularnijih rješenja kojima se sve češće pribjegava. Iako je ovo potencijalno učinkovita metoda, ovo ipak može biti krajnje rješenje. Prije ovakvog kirurškog zahvata, koji osim velike količine novca ima i mnoge druge nedostatke, trebali biste pokušati sve kako biste se na zdrav način riješili viška kilograma.

Vježbanje, promjena prehrane, promjena nekih životnih navika apsolutno su dobre kao metoda mršavljenja u nogama. Tome se mogu dodati i neki provjereni suplement za mršavljenje koji ne predstavljaju nikakav rizik za opće zdravlje.

Zaključak

Ne postoji način da smršate samo na jednom dijelu tijela. To se odnosi i na noge. Ako se pitate kako smršavjeti u nogama, potrebno je to povezati s gubitkom težine cijelog tijela.
Najbolja metoda je uskladiti prehranu, način života s odgovarajućom tjelovježbom. Svemu tome mogu se dodati i sigurni suplementi.

Pratite redovno naše nove članke jer sadrže jednostavne i praktične savjete o mršavljenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.