Postoji li idealno vrijeme za večeru?

Osim što ćemo savjetima pokušati da doprinesemo vašem procesu mršavljenja, ovdje ćemo pokušati da potvrdimo ili opovrgnemo neke popularne mitove u vezi zdravlja. Jedan od najčešćih kad je u pitanju gojaznost je onaj da ne treba jesti nakon 18 časova. Sigurno ste mnogo puta čuli kako ne smijete ni slučajno jesti u večernjim satima, ako želite skinuti kilograme. Da li je doista istina da se konzumirana hrana u ovo doba super brzo pretvara u neugodne masnoće? Da li onda možemo pričati o nekom idealnom vremenu za prehranu tokom cijeloga dana?

Mnogi će vam prodavati ovo priču o prehrani nakon 18 časova, no istina je da višak kalorija, uzet u bilo koje doba dana, dovesti će do gojaznosti. Jednostavno je, ako želite smršavjeti samo trebate unositi manje kalorija ili onaj višak kalorija da utrošite. Neovisno sve o tome koliko je točno časova. Tijelo će vam isto metabolizirati hranu tijekom cijeloga dana i hrana konzumirana nakon 18 časova nikako se automatski neće pretvoriti u masnoće.

Ne idi punoga stomaka u krevet

No ipak ovdje se mora jasno razdojiti u čemu je potencijalna opasnost po zdravlje. Odlazak u krevet sa punim stomakom tj. neovisno o tome koliko je časova, ako odemo na spavanje odmah nakon večere, možemo bit u problemu. Neutrošene su kalorije a vjerojatno nećemo imati ni tako miran san. osobe koje odlaze na spavanje par sati nakon večernjeg obroka imaju zasigurno usklađeniji san i manji rizik od stvaranja masti. Jednostavno je, ove osobe imaju više vremena u kojem će potrošiti višak kalorija od osoba koje idu u krevet punoga stomaka. Ono što može biti problem ljudi koji kasno idu na spavanje je grickanje u noćnim satima.

Kvalitetna večera i nakon nje bez ikakvog dodatnog unošenja hrane je put kojim ćete umanjiti unos kalorija, i time za još jedan korak se ubližiti onoj težini o kojoj sanjate. Da ponovimo, nije od značaja u koliko točno ste večerali. Mnogo nas ima naviku tog noćnog grickanja te je savjet da unosite za večeru kalorično guste namirnice koje neće dodati vrijednost ukupnoj vašoj prehrani. Dakako da je zbirni dnevni unos kalorija najvažniji za vas, i ako uspijevate da taj zbir održite na normalnom nivou sa nekim večernjim grickanjem, biti će sve u redu. Naravno nije jednako ako uz tv uveče konzumirate pivu i čips ili neki štapić od mrke ili par kriški krastavca. Stoga je važno planirati užine svakoga dana.

Jedno britansko istraživanje u oblasti prehrane imalo je za cilj ispitivanje mlađih osoba u vezi sa ishranom u noćnim satima. Zaključak je bio da dječki soki su se lišili svojih navika da tokom kasnih sati konzumiraju hranu su imali primjetno manji nivo energije.

Što više zdravih masti, integralnih žitarica, voća

Ne trebate postavljati neke granice u vremenu kad biste posljednji put u danu jeli. Naime, vremenska ograničenje ne mogu biti jednaka u proljeće, ljeto il kad je dan najkraći u zimi. Prirodni ciklus svakog organizma je vezan za svjetlost tj. dan i noć i vidi se da je postavljanje ograničenja neozbiljno. Možemo se boriti da izbacimo kasna konzumiranja , noćna grickanja hrane i osiguramo se da ne idemo punoga stomaka u krevet. Još jedna obaveza je da zbirno tijekom dana unesete dovoljno zdravih masti, dobre izvore proteina i integralne žitarice.

Izborite se sa prekomjernim noćnim dodavanjem kalorija i pokušajte da se što više odmorite. Za zdravo tijelo je osim izbalansirane i kvalitene prehrane od ključnog značaja i dobar san.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.