Portali su prepuni vijesti da je holivudska zvijezda smršavjela uz pomoć neke dijete. Pročitaš to i pomisliš kad je ona uspjela, što ja ne bih mogla probati. Krenete dalje, kad na nekom popularnom forumu postoji najnovija znanstveno podržana dijeta, kao nijedna druga uništava višak kilograma. Dođe vam prijateljica i ispriča vam kako je njen opoznanik smršavio 20 kilograma uz pomoć neke dijete za koju niste čuli. I sve zvuče lijepo, obično imaju dokaze u ljudima koji su riješili njihov problem, ali vi ste i dalje potpuno zbunjeni i teško vam je odlučiti. To može biti vrlo frustrirajuće i razlog da na prvom koraku odustanete od svog cilja. Zbog toga smo ovdje ukratko naveli samo neke vrste dijeta, a u pojedinačnim člancima svaku smo od njih u potpunosti analizirali. 

najbolja dijeta za mršavljenje -borovnice, bademi, jaja, piletina, povrće, brokulj i druge namirnice

Zbog toga smo ovdje ukratko naveli samo neke vrste dijeta, a u pojedinačnim člancima ćemo svaku smo od njih u potpunosti analizirali.  

Keto dijeta za mršavljenje

U obilju različitih vrsta dijeta, keto dijeta se posljednjih godina izdvaja po popularnosti. Prisutnost na Internetu, društvenim mrežama, TV emisijama, ali i iskustva nekih filmskih i glazbenih zvijezda doveli su do činjenice da keto dijeta na Googleu zauzima prvo mjesto po broju pretraživanja. Uz mršavljenje, keto dijeta stavlja naglasak na poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Danas smo svi svjedoci koliko je važno imati stabilno zdravlje i snažan imunitet, pa koliko god težimo smršaviti, taj gubitak kilograma ne smije biti na štetu našeg zdravlja. Naravno, ako niste stručnjak na polju prehrane, teško možete dati odgovor na pitanje koja je prehrana najbolja za vaše zdravlje. Iz tog je razloga najučinkovitiji način započeti dijetu i vremenom je prilagoditi svom načinu života i svom tijelu.

Iako se tvrdi da je voće prirodno i zdravo, moderni uzgoj doveo nas je do toga da kupujemo voće koje se uveliko razlikuje od prirodnog. Rijetko ćemo naći potpuno prirodno voće, a o razlikama u mirisu, okusu i obliku ne treba govoriti.

Keto dijeta je možda trenutno najpopularnija, ali nije jednostavna niti je lako razumjeti. Osnovna ideja je smanjiti ugljikohidrate na minimum, i zamijeniti loše masti. Vjeruje se da bi nedostatak ugljikohidrata doveo tijelo u stanje ketoze. U tom stanju tijelo uzima višak masnoće kako bi proizvelo energiju. Stručnjaci tvrde da se u ovom stanju ketoni stvaraju iz masti u jetri. I to je način osiguravanja dovoljne energije za mozak. Poznata nutricionistica Geeta Sidhu-Robb tvrdi da u stanju ketoze proteini i masti služe kao izvor kalorija. Uzrok je poboljšanju nekih zdravstvenih problema, a dovodi i do poticanja mršavljenja. 

Poznati medicinski portal Healthline objavio je istraživanje prema kojem bi se prehrana u keto režimu trebala temeljiti na 3/4 masti, 1/5 bjelančevina i samo nekih 50 grama ugljikohidrata dnevno. Savjetuje se da osnovu prehrane čine punomasni mliječni proizvodi, jaja, meso peradi, masna riba, voće i povrće s malo ugljikohidrata, sjemenke, orašasti plodovi, avokado i pića bez šećera. Treba izbaciti nezdrave masti i prerađene proizvode.

Koliko god bila popularna i učinkovita, keto dijeta također ima vidljive nedostatke. To je posebno vidljivo ako se koristi dulje vrijeme. Stoga bi keto dijeta trebala biti vremenski ograničena na 10 do 15 dana. U tom će razdoblju dati najviše.

Prije nekog vremena Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je da je prehrana koja sadrži složene ugljikohidrate, bogate vlaknima, zdravija od prehrane na kojoj se temelji keto dijeti, a  koja sadrži nisku razinu ugljikohidrata. Druga mogućnost je veganska keto dijeta, gdje se hrana životinjskog podrijetla potpuno eliminira, uklanjajući tako složene ugljikohidrate koji dolaze iz tih izvora.

Dukan dijeta za mršavljenje

Dukan dijeta zahtijeva jasno definiranu i vremenski određenu prehranu s popisom specifičnih namirnica za svaku fazu prehrane. Samo ime dijete nije ništa drugo do prezime njegovog tvorca, Pierre Ducan, francuskog nutricioniste, koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio u dobrom dijelu definiranja ove prehrane. U osnovi, Dukan dijeta za mršavljenje ne broji unesene kalorije, već se temelji na proteinima i smanjenju ugljikohidrata. Proteini se dulje apsorbiraju u tijelu i imaju manje kalorija od ugljikohidrata, pa bi usredotočenje na takvu prehranu navelo tijelo da traži alternativnu energiju i počne sagorijevati nakupljene masnoće. 

Ako se strogo pridržavate pravila ove prehrane, moguće je izgubiti 8 do 10 kilograma u kratkom vremenskom razdoblju. Nakon toga potrebno je slijediti upute, a moguće je tjedno izgubiti 2 do 3 kilograma. Ti su podaci zasigurno primamljivi za svakoga tko je u fazi odabira odgovarajuće prehrane za sebe. Brojevi izgledaju motivirajuće, a to je posebno slučaj kada takve rezultate osjetite na svom tijelu. Nakon ove dijete, nakon nekoliko tjedana nagrađujete se uvođenjem hrane poput kruha, voća ili nekih mliječnih proizvoda. 

Dukan dijeta sastoji se od četiri faze. Postoje definirana pravila za svaku fazu, kojih se morate pridržavati. Odstupanja od ovih pravila tijekom prehrane dovesti će do toga da učinci ne budu ni približno onim što se može postići.

Dash dijeta za mršavljenje

Dash dijeta za mršavljenje nastala je kao rezultat istraživanja Nacionalnog instituta za zdravstvo na projektu smanjenja krvnog tlaka odgovarajućom prehranom. Otuda i sam naziv, kao kratica projekta Dijetetski pristupi za zaustavljanje hipertenzije (DASH). Prvi rezultati primjene ove prehrane pokazali su da je vrlo učinkovita u snižavanju krvnog tlaka. To je samo potaknulo dodatna istraživanja koja su otkrila da Dash dijeta za mršavljenje može biti od velike koristi u borbi protiv drugih zdravstvenih problema poput dijabetesa, moždanog udara, nekih vrsta raka, bolesti bubrega …

Pokazalo se da ovom dijetom, osim zdravlja, možete dobiti i vitkiji izgled, tj. možete uspješno smršaviti. 

Prehrana se temelji prvenstveno na voću, povrću i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti, a u manjoj mjeri uključuje orašaste plodove, grah i ostale mahunarke, meso s malo masnoće i većinu ribe. Fokus je na odgovarajućim količinama natrija, minerala i vitamina kroz ovu prehranu bogatu vlaknima i s vrlo malo masti.Neki je definiraju kao američku verziju mediteranske prehrane. Mora se naglasiti da je vrlo zdrav i teško ga je privući jer sadrži hranu koja odgovara suvremenom načinu života. Pronaći ćete mnogo varijanti Daš dijete. Izvorni, originalni cilj bio je kontrolirati krvni tlak i dao je rezultate. Kasnije su na temelju njega dizajnirane i druge verzije, s primarnim ciljem gubitka kilograma. Naravno, svaka od ovih nadograđenih varijanti prehrane specijalizirane za mršavljenje predviđala je manje kalorija, ali i prerađenu hranu i rafiniranu hranu.

Ovo su tri najbolje odabrane dijete za mršavljenje, iako se na ovaj popis može staviti još nekoliko. U svakom ćemo se slučaju potruditi analizirati prehranu za koju vjerujemo da može biti dovoljno učinkovita.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.